ESPA

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία ( ΕΠΑνΕΚ) – Αναβάθμιση Πολύ Μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Nομοθεσία - περιβάλλον

Στις 9 Ιουλίου 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα των συσκευασιών.
Η καινούρια αυτή διάταξη, που σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωση των πλαστικών σακουλών λεπτότερων των 50μm, δίνει δύο τρόπους στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τον κανονισμό: μπορούν είτε να μειώσουν στα 90 τεμάχια την ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών/κάτοικο μέχρι το 2019 και στα 40 τεμάχια μέχρι το 2025 ή να εφαρμόσουν υποχρεωτική χρέωση για τις πλαστικές σακούλες μέχρι το 2018. Σήμερα κάθε πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί περίπου 198 πλαστικές σακούλες το χρόνο.

Ο στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι η μείωση των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον μας. Κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη, περισσότερες από 8 δις πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως απορρίματα. Από αυτές πολλά εκατομμύρια τεμάχια δυστυχώς καταλήγουν στις θάλασσές μας, με καταστροφικές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Πέρα από την ασχήμια να κολυμπάει κανείς σε θάλασσα γεμάτη σκουπίδια, ακόμα πιο σημαντικοί είναι οι μη ορατοί με το γυμνό μάτι κίνδυνοι. Οι πλαστικές σακούλες και ιδιαίτερα οι βιασπώμενες με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και του θαλάσσιου νερού διασπώνται γρήγορα σε κομμάτια μικροπλαστικού που εισχωρούν στη τροφική αλυσίδα και φτάνουν μέχρι το πιάτο μας.

Οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για πιο καθαρές θάλασσες. Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την ελληνική αγορά με οικονομικές πάντα χάρτινες σακούλες. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να υπονομεύουμε άλλο πια το περιβάλλον, έχοντας ως πρόθεση την οικονομική κρίση.

 11s14plastika thumb large

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΕΔΡΑ: ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 194 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 16341 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ


210 9927277, 210 9950001

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fax:
210 9967977

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.